O sa va spun o poveste adevarata despre un proiect inceput cu ceva timp in urma si despre care credeam ca “bate pasul pe loc”. Asa ca in decembrie am lansat o provocare pentru toti cei care vor face un produs cu malai albastru pentru ei sau apropiatii lor, pentru cei care vor include in portofoliul lor produse cu malai albastru sau cei care doar vor impartasi cu noi experienta degustarii acestora.
Intre 10-20 decembrie am primit si am postat pe pagina mea de Facebook: Potrivit natural stilului meu (@naturalpotrivitstiluluimeu) poze si comentarii care au raspuns acestei provocari. Imaginatia si priceperea bucatarilor, unii experimentati, altii “de ocazie”, au facut ca acest ingredient mai putin obisnuit sa devina o adevarata vedeta!
Veti cunoaste acesti oameni prin prisma propriilor lor prezentari.
Ordinea in care sunt expusi nu are nici o importanta! Toti sunt OAMENI demni sa ne inspire.
Nicu Bogdan – fermierul care a avut curajul sa cultive in Braila porumbul albastru
Sufletul acestui proiect indraznet este ing. Bogdan Nicu, un specialist cu experienta care conduce Ferma de legume Iosiflor respectand cele mai noi tehnologii, in acord cu standardele de calitate si respect pentru mediu si consummator.
Ferma de legume Iosiflor, din Braila, a reușit să aclimatizeze soiul de porumb albastru, să realizeze o cultura care sa-i pastreze proprietatile.
Mălai albastru obținut dintr-un soi vechi de porumb cultivat de triburile Hopi este aclimatizat in Braila
Mălaiul albastru transformă mămăliga dintr-una galbenă într-una albastră, dintr-una pe care o știm încă de la bunica într-una deosebită, cu un continut antioxidant dat de fitonutrientii mov din coaja boabelor, cu mai multa proteina si mai putine glucide. Deci este un aliment perfect de consumat pentru persoanele ce suferă de diabet sau pentru cei ce au valori ale glicemiei depășite.
Așa cum vedem și mai sus, mălai albastru înseamnă sănătate, înseamnă inovație, înseamnă atenție acordată nouă.
Cu toate acestea, vei ajunge să te întrebi de unde a apărut mălaiul albastru pe aceste meleaguri?
Porumbul albastru, cel din care astăzi se face mălai albastru a fost cultivat demult, de indienii ce aparțineau triburilor Hopi. Aceștia îi cunoșteau proprietățile, știau cât este de sănătos.
Mihaela Dumitru
Mihaela Dumitru este inginer cu un doctorat in domeniul chimiei alimentare care implementeaza in mod constant concepte inovatoare in produsele lansate pe piata de organizatia pe care o conduce, Alfino Prod.
ALFINO PROD isi propune sa ofere clientilor sai o gama noua de produse, realizate in totalitate din ingrediente naturale, de calitate, care sa raspunda cerintelor unui stil de viata sanatos si sa poata fi consumate atat de catre copii, cat si de catre persoane cu probleme sau restrictii de nutritie.
Obiectivul este acela de a oferi deserturi bune, placute la gust, fara adaos de zahar , realizate din fainuri integrale sau cu diverse alte tipuri de fainuri fara gluten , dar cu o multitudine de alti nutrienti si continut ridicat de fibre si minerale, din grasimi vegetale nehidrogenate , caracterizate in general printr-un aport caloric redus , produse cu o “eticheta curata”.
Gustul deosebit al produselor se obtine prin combinarea materiilor prime de baza cu fructe proaspete , fructe uscate , cu seminte , cacao sau masa de ciocolata 100% naturala, cu diverse condimente naturale aromate, astfel incat produsul final reprezinta un deliciu natural inedit.
Din aceasta gama fac parte o serie de fursecuri si briose dietetice, care au in compozitie malai albastru, alaturi de alte fainuri speciale, de migdale, de cocos, de secara, de ovaz, indulcite cu zahar din flori de cocos si/sau alti indulcitori naturali.
Prima intrebare a celor care au vazut si degustat produsele a fost ” cu ce este colorat malaiul?”
Raspunsul este simplu- nici porumbul, nici malaiul obtinut din el nu sunt colorate, sunt naturale 100%,
Porumbul are boabele de culoare albastru-violet, iar prin macinare rezulta un malai alb, cu mici incluziuni de culoare albastra, provenite din coaja boabelor de porumb.
Produsele preparate din acest malai dezvolta o culoare brun-violacee, datorita continutului ridicat de antociani din compozitia sa ( circa 20mg/100g s.u.). Acelasi continut ridicat de antociani determina si valoarea principala a acestuia, o activitate antioxidativa ridicata, de circa 75mMolTrolox / g s.u. Un alt avantaj al utilizarii acestui tip de malai este dat de continutul mai redus de glucide si cantitatea dubla de fibre fata de un malai obisnuit.
Sorin Marin
Pizza Arena este un brand brailean bine ancorat in piata locala datorita inventivitatii unui chef tanar si priceput.
Provocarea de a folosi malaiul albastru ca ingredient pentru un blat crocant de pizza a fost un real succes!
Annamaria Gliga
Annamaria Gliga esto o Doamna care transforma gatitul intr-o arta. Retele pe care le experimenteaza sunt frecvent selectate si publicate de cookpad.com.
Doina Ciuban
Esentele tari au la baza mirodenii de gradina!
In apropiere de Arad, intr-o zona cu un peisaj molcom de poveste am intalnit o „inima” de femeie cu energie, imaginatie si pricepere cat nu poti cuprinde cu mintea!
In gradina cu mirodenii de la Paulis am intalnit-o pe Doina Ciuban.
„Cultivam organic in gradina 30 de plante aromatice vechi romanesti perene sau anuale folosite in bucatarie ca si condimente atit prospete cit si uscate….Sunt plante aromatice vechi romanesti pe care gospodinele le foloseau pentru aromatizarea mincarurilor.”
Pe langa plantele din gradina de mirodenii, orice produs inedit cum este malaiul albastru imi pune in miscare ideile si imaginatia provocandu-ma sa fac ceva nou, traznit, gustos si aratos!
Impartasesc cu cei care vin la gradina mea toate lucrurile descoperite in bucatarie gatind cu mirodeniile cultivate aici, plante aromatice bune pentru sanatate.
“Gradina de mirodenii Paulis”este o insula sau o baza de unde cei care ii calca pragul pot lua idei sanatoase , idei de afaceri , cu buna dispozitie , cu multa energie!
Eu sunt doar un gradinar , un bucatar vesel si o gazda primitoare ….restul sunt ceea ce vede fiecare cind ma cunoaste, cind se plimba printre plantele aromatice si cand gusta din preparatele mele!’
Va invit sa cunoasteti ce a facut Doina cu acest ingedient inedit care a strabatut tara pentru a ajunge la ea!
Ceti Marinel – consultant Termomix
La fiecare retreat încerc să le ofer participanților experiențe culinare de neuitat, inedite si bineînțeles cât mai sănătoase.
Căutarea rețetelor si prepararea lor de proba, incepe cu luni înainte, tocmai pentru ca sa imi pot pune amprenta personală, sa le modific in asa fel încât rezultatul sa fie WOW.
Ramona Burda Salajean
Retreat Camps a început în iunie 2020 ca un proiect de suflet al Ramonei Burda Salajean . În cadrul acestui proiect promovam obiceiurile sănătoase pentru minte, trup și suflet. Astfel mergem la munte pentru câteva zile, în locații retrase, alese cu grija, cu peisaje uimitoare în care împreună cu invitații specialisti din domenii ale sănătății holistice facem activități de relaxare, informare și energetice.
Ne începem diminețile cu pilates, stretching, exerciții de respirație, mâncăm sănătos, facem drumeții, ne conectam cu natura, ne relaxam mental și fizic prin mindfulness, masaje sau diverse terapii (access bars, echilibrare energetica, art terapie prin modelarea lutului, prin dans, prin pictura), ateliere de creație, foc de tabără, fitoterapie, aromoterapie și multe alte activități, in funcție de tipul evenimentului.
Asa am descoperit mălaiul albastru, din dorința de a le oferi participanților alternative sănătoase la ceea cu ce ei sunt obișnuiți sa mănânce.
Giorgio Panico
Giorgio Panico este un prieten deosebit, o personalitate polivalenta, cu o afacere specializata in usi automate pietonale, un artist care este unul dintre promotorii scolii de tango „Urquiza” si un bucatar pasionat, promotorul Italian Slow Food.
„Malaiul albastru l-am gatit cum sa gateste polenta in zonele alpine sau apenniniche din Italia. Mai precis, in Italia malaiul sa numeste farina di granturco, sa gateste ca in Romania dar la sfirsit i se pune o bucatica de unt ca sa fie o mamaliga mai cremoasa. Este servita pe o planseta de lemn si taiata cu ata. Se condimenteaza cu diferite tipuri de branza, tip fontina, gorgonzola, branza proaspeta tip stracchino sau mozzarella si pe de asupra sa toarna sosul care poate sa fie de vita, porc, oaia, capra, mistret, iepure, fasan, gaina, ciuperci hribi, de baccala’(merluciu). In zona Venezia se foloseste doar sosul cu peste fara branzeturi. Pe deasupra se pune parmezan.
Italian slow food este un concept care prezinta stilul meu de a manca, lucruri simple, autentice, gatite dupa retete traditionale.
Malaiul albastru are dupa parerea mea o structura mai primitiva fata de malaiul galben, asta nu este ceva rau, din contra, are caracteristicile unui produs natural. In rest poate sa inlocuiesca fara probleme pe cel galben fiind asemenator la gust.
Datorit culorii cred ca este un produs antioxidant dar sincer nu stiu daca mentine acesta caracteristica fiind copt si la temperaturi ridicate.
Nicu Iacsa
Unul dintre primii mei clienti este un domn care mi-a trimis un mesaj care m-a emotionat:
„Mă numesc Nicu Iacșa și sunt profesor, am absolvit Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, specializare: Ingineria produselor alimentare.Locuiesc în apropiere de Alba Iulia într-un sat unde se află o cetate dacică de peste 2000 de ani, Cetatea Dacică de la Piatra Craivei. Am descoperit mălaiul albastru întâmplător și i-am aflat calitățile sale imediat prin preparatele ce le-am consumat, respectiv mămăliga tradițională românească. Este mult mai pronunțat la gust în comparație cu mălaiul normal, conține mult mai mulți agenți antioxidanti, vitamine și mai puțin amidon. Eu am devenit un consumator pasionat al mămăligi din mălai albastru, deoarece are un gust mai dulce și are o consistență ridicată. Eu l-am utilizat și în prepararea diferitelor preparate tradiționale și anume: tarte, găluste cu prune, pâine, pește, etc. Îl apreciez foarte mult și doresc să îl folosesc în cât mai multe preparate culinare.”
Adrian Ulmeanu
De Mos Nicolae am oferit si cateva pungi cu malai albastru unor persoane dragi care nu au pasiunea „bucataritului”. Printre beneficiarii „mosului” a fost si un bun coleg de MORE Networking , foarte priceput in Robomarketing.
Îți recomand să îl încerci, în diverse combinații gastronomice. Nu mă pricep la „bucătarit” însă am „oamenii mei”, hehehe. Eu sigur voi mai încerca!”