Ma intreb cu uimire ce s-a ales de toate programele destinate protejarii mediului! Ma intreb in contextul in care NU mai aud nimic despre recomandarile privind folosirea ambalajelor biodegradabile si a produselor carese  pot refolosi? Ma intreb in contextual in care TREBUIE sa folosim masca si manusi! Oare cati dintre noi stiu cum sa foloseasca masca si mai ales manusile astfel incat sa fie protejati?

La iesirea pe poarta fabricii, cel mai probabil, masca de unica folosinta indeplineste toate criteriile sanitare de siguranta! Dar ce stim despre transportul, depozitarea, manipularea acestor masti, devenite peste noapte foarte scumpe si care nu se mai vand in ambalajul original, ci la bucata, trecand prin mai multe “maini”? Pentru noi, oamenii de rand, care nu avem posibilitatea sa le dezinfectam corect, ele reprezinta intr-adevar o protectie? Este in regula sa vedem in multe locuri publice masti si manusi folosite, aruncate la intamplare?

Eu am facut impreuna cu atelierul Elium, masti din2 straturi de bumbac intre care am inserat o bucata  de lufa. Dar principiul inserarii intre straturile de punza (care in mod sigur se poate curata si refolosi) a unuia filtrant se poate extinde si la alte materiale! Pe mine m-au inspirit la alegerea lufei pentru aceasta aplicatie lucrarile: “Buretele vegetal” (autori Dr.doc. Nicolae Iacob, Dr.doc. Dumitru Becerescu, ing. Ion Roventa, ec. Ion Buhus, Editura Ceres 1985,) si “Tratat de legumicultura speciala” (autori dr. Costel Vinatoru, ing. Bianca Musat si ing. Camelia Bratu, Editura Alpha MDN 2019)

Eu nu stiu ce sa recomand, dar ma intreb ce este oare mai util pentru noi, cei din ultima linie, sa folosim?

Este bine sa cheltuim sume aberante pe produse de unica folosinta pe care nici macar nu stim cum sa le folosim corect sau sa ne confectionam o masca din bumbac (pe care in mod sigur il avem in casa) si sa ne spalam pe maine cat mai des si cat mai bine?

Author admin

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *