Este inceputul unui nou sezon de cultivare a buretelui natural lufa.
Pentru ca am oferit gratuit seminte tuturor celor care mi-au cerut, cred ca este util sa prezint si ce se poate obtine de la aceasta uimitoare planta

Pentru ca tulpinile de lufa pot ajunge si la 12m lungime, planta are o valoare ornamentala deosebita.
Se pot alcatui pergole, arcade, galerii vegetale cu un decor feeric daca ne gandim ca tulpinile de un verde inchis sunt imbracate de frunze asemanatoare celor de vita de vie si florile mari, de un galben intens, stralucitor, apar esalonat de la sfarsitul lunii mai pana toamna tarziu. Efectul decorativ este sustinut si de fructul sub aspectul unor castraveti uriasi, care apar, se formeaza si se maturizeaza esalonat, imbogatind gama cromatica cu galben cafeniu (cand ajung la maturitate)
Buretii sunt folositi ca si bureti pentru baie, mai ales de persoanele sensibile care au diferite alergii, dar si de cei care prefera un masaj delicat insotit de un gel pentru baie de buna calitate!
Deasemeni buretii se pot folosi la spalatul vaselor pentru ca structura lor „tine” foarte bine detergentul si au proprietati de autocuratare (cu o simpla clatire buretele se pastreaza curat).
Produsul principal deste fructul uscat si decojit. Acesta are peretele foarte rezistent format dintr-o masa fibroasa, reticulara, elastica, spongioasa cu proprietati fizico-chimice stabile. Textura NU este toxica!

Dupa ce se uzeaza, buretele lufa nu trebuie aruncat! Poate constitui un bun substrat pentru plantele de apartament. Structura fibrelor contine 50-62% a-celuloza, 20-28% hemiceluloza si 10-12% lignina. Este biodegradabil si un excelent ingrasamant!

Author admin

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *