Separarea uleiurilor din apa a devenit o problema extrem de importanta datorita frecventelor deversari de ape uzate care au continut mare de uleiuri si a scurgerilor accidentale de ulei. Am fabricat un burete lufa superhidofob, versatil, prietenos cu mediul folosind o metoda ieftina de acoperire prin scufundare in solutie de poliuree si nanoparticule de SiO2. Acest burete lufa are proprietati superoleofile, eficienta si rezistenta  la separarea uleiurilor in medii extreme de dure, avand o remarcabila stabilitate chimica.In plus, buretele astfel preparat are capacitate de autocuratare si poate actiona ca absorbant pentru separarea eficienta a emulsiilor ulei-apa.Mai mult, buretele lufa astfel imbunatatit a demostrat o mare rezistenta la abraziune pastrandu-si totodata superhidrofobicitatea de separare ulei-apa chiar si dupa mai mult de 50 cicluri de folosire. Aceasta abordare de sinteza facila si nepoluanta are avantajul fabricarii pe scara larga a unui material absorbant multifunctional pe baza de biomasa ca o alternative promitatoare de material antimurdarire, autocuratare pentru separarea apa-ulei.

In imagini sunt prezentate patru medii in care s-a testat eficienta buretelui pe suport de lufa: solutie 1M HCl, 1M NaOH, solutie saturate de NaCl si apa la 95 °C.

Studiu publicat in 2018 la Universitatea Foshan, provincia Guangdong din China de 6 cercetatatori (Mingguang Yu, Binbin Lin, Shangxian Chen, Qianjun Deng, Guang Liu, Qing Wang)

Author admin

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *